Aanvraag informatie Project Management

onze andere cursussen

Wij verzorgen cursussen en training voor Business & IT. Zoekt u dit of wilt u meer achtergrondinformatie over een projectmanagement concept? Vraag een brochure aan voor informatie of zodat u beter kunt beslissen of een onderwerp/cursus past bij wat u zoekt. Wij lichten de aanpak, onderwerp en cursus graag persoonlijk toe.

Projectmanagement

Projectmanagement opleidingen zijn er in twee typen: (1) managementmethoden voor het project en (2) competenties van de projectmanager.

Een wereldwijd geaccepteerde methode voor projectmanagement is PRINCE2. Dit is een procesgerichte benadering met 7 processen die een projectmanager kan activeren. Er zijn 3 formele managementlagen in het project: de stuurgroep, de projectmanager en de teammanager. De projectmanager stuurt op 7 prestatiedoelen: duurzaamheid, tijd, geld, risico, voordelen, scope en kwaliteit.

PRINCE2 is goed te combineren met agile werkwijzen en omgevingen zoals Scrum, DevOps en Kanban. Complexe agile managementstructuren, zoals Nexus of SAFe, zijn in principe niet nodig als je de PRINCE2-aanpak op maat maakt.

PRINCE2 heeft een eigenaar, wat ongebruikelijk is, omdat managementtechnieken en -methoden doorgaans publieke domeinen zijn, net als technieken voor businessanalyse, data-analyse en woningmarktanalyse. Wij bieden ook cursusvarianten aan binnen het PRINCE2-domein die niet onder eigenaarschap vallen. Hierin is er ook aandacht voor agile varianten en andere projectmanagementmethoden.

Een nadeel bij varianten is dat een PRINCE2 projectmanager mondiale registratie niet mogelijk is. Wel kun je projectmanagement volgens PRINCE2 certificeren bij andere exameninstituten. Het voordeel hiervan is dat er geen tweejaarlijkse hercertificering nodig is en er geen stapsgewijze certificering wordt verlangd.

Functiepuntanalyse

Naast de normale PRINCE2-cursussen en varianten is er ook functiepuntanalyse. Function Point Analysis is een set technieken om te begroten hoeveel uren een project nodig heeft, zowel voor de uitvoering als voor het maken van het projectproduct.

NESMA is de eigenaar van functiepuntanalyse en heeft een waarderingssysteem ontwikkeld. Bijvoorbeeld, een simpele invoerfunctie (data-entry interface) is 3 functiepunten, terwijl een gemiddelde invoerfunctie 4 functiepunten is. Ze geven ook aan wat eenvoudig, gemiddeld en complex inhoudt.

Door het analyseren van een systeem en het bepalen van de interfaces met gebruikers (user interface analysis) en andere systemen (technische interfaces) kun je punten toekennen. Ook het datamodel en de businessobjecten vertegenwoordigen punten. Bij een database tabel zijn er vaak invoer-, uitvoer- en opvraagfuncties, oftewel interfaceprocessen.

Een functiepunt staat voor een aantal uren werk van een specialist, zoals een businessanalist, programmeur of ontwerper. Net als bij pokeren in Scrum zijn het geschatte uren en relatieve schattingen die op basis van ervaring en retrospectieve analyses steeds duidelijker worden.

In de praktijk volstaat de globale functiepuntanalyse. Een gedetailleerde functiepuntanalyse kost veel meer tijd en levert niet veel extra waarde op (slechts 5% tot 10% nauwkeuriger dan globale tellingen).

[mocht u een andere cursus willen of incompany offerte, dan kunt u dit hierboven ook vermelden.]

Wij verzorgen op AGILE & PRINCE2 gebaseerde projectmanagement cursussen voor certificering examenorganisatie The Business & IT Exams Association. Naast projectmanagement cursussen zijn er ook cursussen voor Test Management en begroten van projecten zoals Functiepuntanalyse.